Mobiel nr. 2-2007

Op het spoor van kindermishandeling
Ergun Erol en Medi Hoes

Dit boekje is geschreven door Ergun Erol, die bij de politie Kennemerland werkt en Medi Hoes, teamleider bij een Advies- en Meldpunt Kinder­mishandeling en werkzaam als docente. Samen geven ze trainingen op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. De mensen die deze trainingen volgen, werken in de jeugdzorg, bij de politie of gaan daar werken. Het is een boekje waarin hun methode en voorbeelden duidelijk beschreven zijn. Met aandacht voor hoe het anders zou moeten en kunnen en met voorbeelden hoe de politie zou kunnen optreden. De methode werkt doel- en vraaggericht vanuit de hulpverlener. Een interessant boekje, vooral voor beroepskrachten. (FW)
Op het spoor van kindermishandeling, een outreachende benadering door Ergun Erol en Medi Hoes, Uitgeverij Nelissen Goes, ISBN 9024417600, € 14,50

Als je kind NLD heeft
Karl Baert

NLD (Non-verbal Learning Disabilities) is zo’n term die wel ergens een klok doet luiden, maar waar zit de klepel ook al weer? Kinderen met NLD hebben weerstand tegen het opnemen en verwerken van nieuwe informatie. Ze hebben een sterke voorkeur voor informatie die ze kunnen horen en (na)vertellen. Leren uit een boek met plaatjes of van een druk computerscherm vinden ze lastig. Omdat deze kinderen in hun taalgebruik vaak wel vaardig zijn, worden ze niet snel herkend en vaak te hoog ingeschat. Dit kan tot gevolg hebben dat een kind gedragsafwijkingen laat zien.
Dit boekje geeft een uitleg over NLD, over het gedrag van kinderen met NLD en hoe je daar mee om kunt gaan. Het boek leest vlot weg en bevat, dat valt opeens op, de nodige illustraties. Het boek is geschreven vanuit het onderwijs en geeft adviezen over hoe het kind geholpen kan worden bij het leren. Toch geeft het ook ouders een duidelijk beeld en handvatten over hoe om te gaan met een kind met NLD. Dit boek is een aangevulde en herziene tweede editie van het boek ‘Mijn kind heeft NLD’ dat in 2005 verscheen. (PS)
Als je kind NLD heeft door Karl Baert, Uitgeverij Lannoo ISBN 9020966350, € 19,95

Kindertelefoon-tips
Carry Slee

Het is een boekje met kleine hoofdstukjes: telkens is er een verhaaltje van Carry Slee met een probleem. Daarna staat er een klein stukje informatie over wat je kunt doen en dan een hele reeks met tips van sites waar je heen kunt. Zelf heb ik even op een paar sites gekeken en het waren wel goede tips. Onder het adres staat een kleine beschrijving van wat je zoal op die site vindt. Heel handig vond ik dat. De kleine verhaaltjes die Carry Slee heeft geschreven, zijn ook wel interessant. Er staan goede tips in hoe je het beste anoniem kunt blijven en hoe je je probleem via msn aan je vriendin vertelt of hoe je het beste via msn een probleem kunt aanhoren en samen oplossen. Ik vond het een goed boek met allerlei problemen waar elk kind er wel één van heeft. (WS – 14 jaar)
Kindertelefoon-tips van Carry Slee, onder redactie van Justine Pardoen en Remco Pijpers. Uitgeverij Pimento en SWP te Amsterdam. ISBN 9049922436, € 5,90. Scholen kunnen per klas gratis een exemplaar aanvragen via kindertelefoontips@digibewust.nl.


Tags: ,