Mobiel nr. 6-2006

Hoe breng ik mijn kinderen structuur bij
Wendy Peerlings

In dit boek benadrukt Wendy Peerlings het belang van structuur in ons leven en in dat van onze kinderen. Het doel van structuur is volgens haar om met minder moeite en in minder tijd een beter resultaat te halen. Structuur is geen toverwoord, maar een werkwoord. Dat past in de lijn van het boek, want het is vooral een praktisch boek. Peerlings legt het accent niet alleen bij de kinderen, maar nodigt opvoeders uit zelf ook eens in de spiegel te kijken: zijn we soms niet net zo chaotisch als onze kinderen? Kijken door de ogen van het kind en samenwerken met je kind zijn standpunten die worden gehanteerd. Alleen al het lezen van het boek kan voor opvoeders een ordenende werking hebben. Het zet weer eens op een rij welke aspecten en factoren een rol spelen in de opvoeding. Uitgezonderd het te theoretische hoofdstuk 3 is het een handig boek met veel tips, voorbeelden, schema’s en trucjes. (BW)
Hoe breng ik mijn kinderen structuur bij door Wendy Peerlings, Uitgeverij Terra/Lannoo, ISBN 9020965182, € 17,95.

Laat me niet stikken
Ruben Prins

Kris Drost is met zijn vader en moeder op de begrafenis van zijn biologische moeder. Kris weet niets over haar. Hij ondekt aan het graf dat zijn moeder Susanna Bruns heette. Op de begrafenis zijn nog twee andere mensen. Een man en een meisje in een rolstoel. Dat meisje heet Esmé Verbaan. Ze heeft allemaal slangetjes in haar neus. Kris geeft haar een hand. Als hij zijn hand weer loslaat voelt hij daar een briefje in. Later leest hij het briefje. Er staat op: Ze is vermoord. Kris snapt er niets van, want zijn ouders zeiden dat het volgens de politie zelfmoord was. Kris gaat met Esmé uitzoeken wie haar vermoord heeft. Ze komen er achter waar de kerk van Susanna was. Kris komt er ook achter wat zijn moeder was: alles wat de kerk verboden heeft. Terwijl ze wel altijd in de bijbel las. Wat voor kerk had ze dan? Ik vind het boek zeer spannend en heel mooi verteld. De schrijver neemt je mee het boek in vanaf de eerste letter. (Evan Ramcharan, 15 jaar)
Laat me niet stikken door Ruben Prins, Uitgeverij Leopold, ISBN 9025849814, € 12,95.

Behandeling van hechtingsproblemen
Anniek Thomees-Vreugdenhil

Dit boek behandelt de nieuwste inzichten op het gebied van behandeling van zowel kinderen als volwassenen met hechtingsstoornissen. Het gaat specifiek over de differentiatie-, de fase- en de basistherapie. Het eerste deel geeft een theoretische onderbouwing waarbij een overzicht geschetst wordt van de verschillende theorieën. Daarna volgt er een praktisch deel met een aantal voorbeelden van goed verlopen therapieën. Het boek is vooral bedoeld voor behandelaars in de hulpverlening: psychotherapeuten, psychiaters en pedagogen. Voor pleegouders is het een vrij pittig boek, wat echter wel veel herkenning kan geven als zij kinderen met forse hechtingsproblemen hebben. Het geeft in elk geval de hoop dat er nog iets voor je pleegzoon of -dochter te doen kan zijn. Op www.hechtingsproblemen.nl zijn gediplomeerde therapeuten te vinden, die volgens deze methode werken. (WK)
Behandeling van hechtingsproblemen door Anniek Thomees-Vreugdenhil, Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, Houten, ISBN 903134625, € 27,50.


Tags: ,