Thema: De Wet op de jeugdzorg

We lezen er allemaal over. In sommige gevallen kunnen we ze zelfs gebruiken als zondebok: veranderingen. “Vroeger had je daar geen last van, maar sinds … gaat alles mis.” Herkenbaar gemopper waarbij je willekeurige veranderingen kunt invullen. Een nieuw paspoort, een nieuwe treindienstregeling, een andere pleegzorgwerker of een nieuwe mobiele telefoon. Vaak verstommen de klachten al snel en raakt iedereen vertrouwd met de vernieuwing.

Op 1 januari 2005 werd de nieuwe Wet op de Jeugdzorg van kracht. Een enorme verandering voor alle betrokkenen in de jeugdzorg. Beroepskrachten kregen andere taken, organisaties kregen andere bevoegdheden, wachtlijsten groeiden explosief en cliënten dienden dit alles rustig te ondergaan.

Een grote verandering die een hoop gemopper opleverde, maar die natuurlijk ook voordelen bood. Vernieuwing wordt tenslotte vrijwel nooit ingezet als het oude nog helemaal voldoet.

De Wet op de Jeugdzorg heeft ook gezorgd voor veranderingen in de pleegzorg. Niet alle lezers zullen zich naast de beslommeringen van werk en pleeggezin hierin verdiept hebben. Om uw geheugen op te frissen, vindt u op de volgende pagina’s een thema over de Wet op de jeugdzorg. De belangrijkste veranderingen voor pleegzorg zetten we voor u op een rij en betrokkenen vertellen hun ervaringen met deze vernieuwingen.

Zie alle artikelen van dit thema door te klikken op de tag “de-wet-op-de-jeugdzorg”.


Tags: , ,