Postberg

Bram is ambulant begeleider bij een instelling voor pleegzorg. Hier begeleidt hij ouders en pleegouders. Voor Mobiel doet Bram verslag van zijn ervaringen in de pleegzorg.

Voor mij zit een zuchtende moeder. Tussen ons ligt een grote stapel ongeopende brieven. De schulden zijn inmiddels zo hoog opgelopen, dat ze de post niet meer openmaakt. Ondertussen heeft ze geen geld. Niet voor de huur. Niet voor het eten. Niet voor een extraatje voor haar kind.

Haar kind woont bij haar zus. Die heeft meer structuur in het leven. Daar heeft hij het goed en kan hij zijn school volgen. In de weekends bezoekt hij zijn moeder, maar de bezoekjes zijn gespannen. De spanning over te weinig geld, die hangt er altijd.

Ik heb contact gelegd met de kredietbank. Zij willen deze moeder wel helpen. Als het ons lukt om enige orde in de postberg aan te brengen, kan ze al snel geholpen worden. Dus zitten we de hele middag enveloppen te openen, aanmaningen te sorteren en gooien we ook veel onbelangrijke post weg.

Het is een hele stap die deze moeder moet maken. Hier is ze lang voor weggelopen. We weten wie haar morgen gaat helpen, ze hoeft zich niet te melden bij een anonieme instantie. Ze kan vragen naar een persoon. Dat is gemakkelijker. Mensen zoeken geen hulp bij instanties, mensen zoeken hulp bij mensen.


Tags: ,