Feest voor pleeggrootouders

Auteur: Mirte Loeffen  

Op 28 juni was het feest in Amsterdam-Zuidoost bij Spirit, instelling voor jeugdzorg met pleegzorg in het pakket. Aanleiding was de presentatie van een methodische handleiding voor de begeleiding van pleeggrootouders, geschreven door Angelika Gessner en collega’s en een onderzoek naar inzichten en krachten van pleeggrootouders getiteld ‘Pleeggrootouders aan het woord’ van de hand van Leonie van der Valk en Ellen Meijer. De handleiding besteedt aandacht aan generatie- en cultuurverschillen, ondersteuning bij de opvoeding, relationele aspecten en praktische ondersteuning. Deze is bedoeld voor pleegzorgbegeleiders die werken met grootouders in de rol van pleegouders. Spirit is van plan hiervan een samenvatting te maken voor grootouders. Deze samenvatting zal breed verspreid kunnen worden.

Bijna alle aanwezige grootouders, zo’n twintig in getal met ongeveer vijftien pleegkinderen, komen uit Suriname. Het feest wordt ingeleid door een zanggroep van zeven in Surinaamse kleding uitgedoste dames. De meeste aanwezigen zingen uit volle borst mee. Er klinkt een lied met de toepasselijke tekst: ‘Wie wil naar de markt gaan, die volgt zijn oudje achteraan.’ Een mooie metafoor voor wat grootouders willen: erkenning van hun belangrijke plaats in de familie als hoofd van drie generaties. Hulpverleners dienen op een respectvolle manier met deze opvoedende grootouders om te gaan, niet in de laatste plaats omdat ze voor hun kleinkinderen een onvervangbare rol vervullen, of zoals kleindochter Grace zegt: “Ik ken opa en oma heel goed en ze zijn alles voor mij. Dit is de dag om ze te bedanken voor alles wat ze voor me doen.” •

De dag van mevrouw Van Leeuwaarde

“Meestal denk ik dat ik de enige ben, maar hier weet ik dat ik niet alleen ben,” vertelt mevrouw van Leeuwaarde die voor haar vier kleinkinderen van vier, zeven, vijftien en zeventien zorgt. Ze heeft weinig tijd om collegagrootouders op te zoeken, zo blijkt als ze haar dagritme schetst: “Ik sta om 4.30 op. Dan kijk ik het journaal en bid ik. Ik heb even tijd voor mezelf.

Om 5.30 maak ik de oudsten wakker. Die gaan hun eigen gang, al roep ik steeds: ‘Heb je je tanden gepoetst, heb je brood bij je en fruit?’

Om 6.00 uur maak ik die van zeven wakker. Zij eet langzaam dus ik moet haar steeds aansporen. Dan zegt ze: “Ja,” maar het gaat nog steeds niet vlot. De jongste krijgt om 6.30 een fles pap. Hij is autistisch en wordt stroef als er ook maar iets anders is dan anders. Hij slaat en krabt bij onverwachte gebeurtenissen. Hij is ook moeilijk met eten. Om 7.00 uur ga ik met hem knokken onder de douche, want ook wassen wil hij niet.

Om 7.30 is iedereen klaar en wachten we op de schoolbus en de medische bus. Wat ben ik blij als ze allemaal weer op tijd de deur uit zijn!

Dan lees ik folders om te kijken wat er in de aanbieding is. Van 9.00 tot 13.00 ga ik naar mijn Nederlandse les. Ik vind het leuk. Mijn spelling is niet goed en ik wil zelf mijn brieven schrijven. Om 17.30 ga ik koken. Soms zegt de oudste: ‘Oma je bent moe. Ik ga koken.’ Ik roep dan vanaf de bank: ‘Wat ga je koken?’ Hij maakt altijd gehakt met sla, dus eigenlijk hoef ik dat niet te vragen…

Augustus 2004 was het thema in Mobiel gewijd aan Pleeggrootouders. Er kwamen veel reacties. In de periode erna is er veel gebeurd. In onderstaand overzicht een impressie van mijlpalen en persaandacht:

> augustus 2004: Thema Mobiel > december 2004: Alphens Nieuwsblad > februari 2005: Mobiel > september 2005: SBS6 > oktober 2005: J/M > november 2005: OOK! > december 2005: Landelijke (pleeg)grootouderdag, oprichting belangenvereniging, Radio 1, AD, Alphens Nieuwsblad, Telegraaf > januari 2006: Pleegcontact, 0|25 > maart 2006: MAX > april 2006: Mobiel, Volkskrant, Nederlands Tijdschrift voor Jeugdzorg > mei 2006: presentatie tijdens NVP-dag, GPD-dagbladen (o.a. Parool) > juni 2006: Grootouderfeest Spirit met presentatie onderzoek en methodische handleiding > juli 2006: Binding


Tags: ,