Lezen over heimwee

Auteur: Bertus Wiggerts  

Nieuwsgierig geworden door het thema? Mobiel zocht enkele boektitels voor u uit zodat u en uw kind of pleegkind meer kunnen lezen over het onderwerp. Meer over het onderwerp leest u ook op www.heimwee.net.

Heimwee , een anatomie van een verlangen naar elders
Diverse auteurs

Een veelzijdig boek met prachtige verhalen, gedichten en illustraties. Verhalen van vooraanstaande literatoren, dichters, wetenschappers en journalisten. Allemaal gaan ze over heimwee, een emotie die ooit de ‘Zwitserse ziekte’ werd genoemd, omdat men meende dat alleen Zwitsers dit verterende verlangen kenden. Het boek schetst een veelzijdig beeld van het verschijnsel. Toch gaat het boek niet over pleegzorg of over kinderen die in internaten wonen. Dat is op zich jammer, maar lezing van het boek doet meer dan ooit beseffen hoe enorm belastend en destructief heimwee kan zijn. Een voorbeeld daarvan is het verhaal ‘De Heimweefabriek’ van Douwe Draaisma. Daarin enkele gevalsbeschrijvingen van jonge dienstmeisjes rond het jaar 1900. Zij pleegden een aantal zeer ernstige delicten als  brandstichting en zelfs doding van de kinderen waarvoor zij moesten zorgen. Een van deze dienstmeisjes hoopte op die manier te bereiken dat zij niet meer nodig zou zijn en terug zou kunnen keren naar huis. Het hieronder geplaatste gedicht ‘Heimwee’ van Willem Wilmink is tevens in dit boek te vinden. (BW)
Heimwee, een anatomie van een verlangen naar elders door diverse auteurs, Uitgeverij Balans, ISBN 90 5018 638 6, € 17,50

Heimwee?
Waarom trekt men een droef gezicht
als een rijnaak met een klein licht
de nacht invaart?
Waarom stemt een rangeerterrein melancholiek,
en wordt een trein
lang nagestaard?

Ik had als kind een huis en haarden
voor mijn toekomst werd gespaard
en in die kring
heb ik ’t zigeunervolk benijd
dat zonder doel of zekerheid
langs ’t koren ging.

Heimwee… hoe komt iemand erbij
als hij nog woont in ’t huis waar hij
geboren is?
Wat is er dat hem denken doet
Dat iets heel dierbaars al voorgoed
verloren is?

Willem Wilmink. Uit: ‘Ik had als kind een huis en haard’, een bloemlezing uit het werk van Willem Wilmink. ISBN: 9035126327,  Uitgeverij Bert Bakker, 2004.

Heimwee
Ulrike Heyne en Krista Ruepp

Philip komt als ‘nieuwe’ op het eiland Uithoorn wonen. Hij en zijn IJslandse pony Kobold voelen zich niet op hun gemak. Philip mist de bossen en bergen uit het zuiden. Hij raakt bevriend met Charly en samen gaan ze paardrijden. Dan slaat Kobold tijdens een ritje over het strand op hol en zwemt hij de zee in met Philip op zijn rug. Op het laatste moment lukt het Charly en haar schimmel Zilverster om hen te redden. Een leuk leesboek voor kinderen vanaf 7 jaar waarin duidelijk wordt dat niet alleen mensen heimwee kunnen hebben en dat je sneller ergens went als je vrienden maakt. (BW)
Heimwee, Ulrike Heyne / Krista Ruepp, Uitgeverij Meander/ De Vier Windstreken, ISBN 9055795844, € 6,95


Tags: , ,