18 jaar, hoera of ojee?

Auteurs: Irene Stam en Marianne Panneman  

Vraag aan tien pleegouders wat er gaat gebeuren met hun pleegkind als het achttien jaar wordt en zeker acht kijken je verschrikt  aan en zeggen dat ze het echt niet weten. Ze zijn niet de enigen. Daarom wil Mobiel knelpunten gaan verzamelen en onderzoeken wat de instellingen te bieden hebben. In het thema van nummer 6 zetten we de punten op een rij die zeker moeten gebeuren vóór het kind achttien jaar is. Daarbij hebben we uw hulp nodig!

Het grootste probleem is, als je pleegkind in een tehuis is geplaatst en je dus afhankelijk bent van de instelling én de voogd. Werken zij goed samen om de overgang van tehuis naar zelfstandig wonen zo goed mogelijk te laten verlopen of denken ze van elkaar dat de ander het wel doet? Zelf heb je vaak geen mogelijkheden om iets te doen in deze situatie. Je kunt alleen af en toe bellen en vragen of alles al is geregeld.

Wonen de pleegkinderen bij jou thuis en hebben ze een voogd? Dan kun je van dichtbij meemaken wat er gebeurt en aan de bel trekken als het niet goed gaat. Als het de bedoeling is dat je pleegkind na de achttiende verjaardag thuis blijft wonen, zul je vooral graag willen weten of de financiële kant in orde is en of wettelijk alles goed geregeld is, zodat er geen problemen komen.

Wat is nu echt nodig en belangrijk?
•• Studiefinanciering aanvragen. Als het kind nog op school zit, moeten zeker een jaar van tevoren de formulieren worden aangevraagd
•• Verzekeringen. Wil jij de verzekeringen blijven betalen of moet het kind dit zelf regelen?
•• Erfenis. Heeft je pleegkind recht op een erfenis of een (half)wezen pensioen? Vraag dit na bij de voogd
•• Houdt alle begeleiding op?

Met uw hulp willen we deze lijst zo compleet mogelijk maken. Misschien weet u als pleegouder of als pleegzorgwerker uit ervaring wat belangrijk is.

Ook vragen we voogden ons te vertellen wat hun ervaringen zijn bij een bijna achttienjarig pleegkind. Wij vragen u om ons uw ervaringen te mailen of toe te sturen. Uw reacties zien we graag vóór 10 oktober tegemoet.

Met alle inzendingen en onze eigen ervaringen en onderzoek willen we een checklist maken waar u als pleegouders en beroepskrachten in de pleegzorg misschien veel hulp aan kunt hebben. Reacties kunt u mailen naar redactie@bijonspleegzorg.nl of sturen naar ons postadres, dit vindt u in het colofon.


Tags: ,