Mobiel nr.2-2006

Een kaart voor Anna
Jacoba Krul

Een aangrijpend boek van een kindje dat door moeder van de buitenwereld wordt weggehouden omdat ze iets voor zichzelf wil hebben. Het verhaal zal vooral veel pleegkinderen aanspreken. Goed leesbaar voor kinderen van zes tot tien jaar en zeker ook gemakkelijk leesbaar voor oudere kinderen. Dit verhaal kan zelfs volwassenen af en toe ontroeren.
Als voorleesverhaal goed voor kinderen vanaf vier jaar. (IS)
Een kaart voor Anna door Jacoba Krul, Uitgeverij Callenbach, ISBN 906613059, € 8,95.

Kebab en pindakaas
Marieke Otten

Een gemakkelijk te lezen boek voor jongeren ouder dan 12 jaar over de onmogelijke liefde tussen David en de islamitische Hulya. Samen zijn ze net kebab en pindakaas. Kebab en pindakaas passen niet bij elkaar. Het verhaal is geschreven vanuit het standpunt van Lise. Zij en Hulya zijn dikke vriendinnen. Als Hulya verliefd wordt op David, mag dat niet van de familie van Hulya. Zij mag niet meer naar school. Dan helpt Lise haar vriendin. Een ontroerend boek over de omgang tussen Nederlandse en allochtone jongeren en het onderlinge verschil in cultuur. Achterin is een lijstje opgenomen met handige websites van instellingen waar je terecht kunt met vragen. (EG)
Kebab en pindakaas door Marieke Otten, Van Tricht Uitgeverij, ISBN 9077822097, € 9,40.

RET Handboek voor ouders
Roderick Bender en Aveline Dijkman

In dit prettig leesbare boek wordt de RET (rationeel-emotieve training) uitgelegd die ouders kan helpen om anders naar een situatie te kijken. Elke ouder is wel eens boos, onzeker, geïrriteerd, bezorgd of gefrustreerd. Als deze gevoelens aanhouden, kunnen ze een last worden. Niet altijd is de situatie te veranderen maar wel de kijk op de situatie. Daar kan het stappenplan, gebaseerd op de rationeel-emotieve training, elke ouder bij helpen. In dit boek wordt het stappenplan helder en duidelijk uitgelegd met voorbeelden uit de praktijk. Volgens de folder over dit boek: ‘Opvoeden wordt er niet gemakkelijker door, maar ouders voelen zich er wel meer ontspannen bij.’ (JZ)
RET handboek voor ouders. Anders denken en je ontspannen voelen door Roderik Bender en  Aveline Dijkman, Uitgeverij Thema, ISBN 9058710262, € 19,50

Een plekje opschuiven
Ellen van de Locht

‘Een plekje opschuiven’ gaat over de achtjarige Iris die samen met haar vader en moeder woont. Iris heeft geen broertjes of zusjes maar heeft wel vriendinnen. Vader en moeder vertellen aan Iris dat ze een pleegbroertje of -zusje krijgt. Iris wordt betrokken bij de voorbereidingen en samen maken ze van het werkkamertje een gezellige slaapkamer. Op een dag gaat de telefoon… of ze een tijdje voor de driejarige Luuk willen zorgen. Iris vindt het spannend. Nu krijgt ze ineens een pleegbroertje. Alles wat bij pleegzorg hoort, maakt Iris mee. Ook het moment dat Luuk weer bij zijn eigen moeder gaat wonen.

Dit leesboek is tevens een werkboek. Achterin staan verhalen en tekeningen van ‘eigen’ kinderen en een boekenlijst. Het boek zit in een tasje met een kleurdoos. De toon is over het algemeen wat volwassen en de illustraties ogen ouderwets. Voor de beginnende pleegouder met kinderen rond de leeftijd van acht jaar is het echter een leuk en vooral ook een zinvol boek. (JZ)
Een plekje opschuiven door Ellen van de Locht, Pactum, € 17,50 (excl. verzendkosten).
Pactum gebruikt het werkboek in de 7-Staptraining voor nieuwe pleegouders met jonge kinderen. Het boek is te bestellen via Agnes van de Locht van Pactum, telefoonnummer 0570-664999.


Tags: ,