Portret van een pleeggezin

Piet en Maria hebben volwassen kinderen. Door omstandigheden wonen twee van hun kinderen nog thuis. Daarnaast zorgen Piet en Maria voor hun kleinzoon Kees.

Wat is de samenstelling van het gezin?

Een bonte mengeling is dit gezin. Vader Piet en moeder Maria zitten in de WAO en zorgen daarom gezamenlijk voor hun kinderen en kleinkinderen. Dochter Ria is getrouwd met Ummit en zij wonen met hun pasgeboren zoon Alper bij Piet en Maria.
Ummit hoopt na de afronding van zijn Nederlandse les snel een baan te vinden. Ria heeft haar handen vol aan baby Alper. Ook zoon Berry woont (tijdelijk) bij zijn ouders. Zijn relatie is stukgelopen. Berry werkt in de metaalsector. En dan is er kleinzoon Kees van acht jaar. Hij volgt speciaal onderwijs. Zijn vader Harry heeft werk en een eigen huis.

Hoe kwamen jullie ertoe om een pleeggezin te worden?

“De relatie tussen mijn zoon Harry en zijn vrouw Sacha is voorbij. Harry ontmoette een nieuwe liefde en scheidde van Sacha. Zijn ex-vrouw kon daar niet mee overweg en begon te stalken. Dat was een nare tijd voor iedereen. Zeker voor Kees, die mede daardoor naar een pedagogisch instituut ging.”

In deze periode vroegen Piet en Maria aan de kinderrechter of zij voor Kees mochten zorgen. Piet is zelf als kind door zijn grootouders opgevoed. Na de dood van zijn oma heeft Piet in verschillende internaten gewoond. Piet wil Kees dezelfde liefde geven als hij heeft ontvangen van zijn opa en oma. Kees woont nu ongeveer twee jaar tot ieders tevredenheid bij zijn opa en oma.

Hoe reageerde jullie omgeving en familie op het pleegouderschap?

“In onze omgeving is iedereen blij en enthousiast dat Kees geborgenheid en liefde krijgt van zijn opa en oma.”

Hoe ziet jullie begeleiding eruit en voldoet die aan de behoefte?

“Financieel is alles goed geregeld. En we kunnen met onze problemen bij de pleegzorg terecht. Zij helpen ons bij het zoeken naar een oplossing. We waren erg blij met ‘de opa en oma-dag’ die werd georganiseerd.”

Waar hebben jullie steun bij nodig?Waar zijn jullie onzeker over?

“Kees zit nu ver weg op het speciaal onderwijs. Hij wordt daar onderzocht om te kijken welke mogelijkheden en/of beperkingen hij heeft. Wij zijn onzeker omdat dat onderzoek al zo lang duurt. Wat zal de uitkomst zijn, waarom duurt het zo lang? Kan Kees dichterbij huis naar school? Van de pleegzorg ontvangen wij hier wel veel steun bij, maar veel meer kunnen zij niet doen.”

Hoe ziet het contact met de ouders en de familieleden eruit?

Het ene weekend gaat Kees naar zijn vader en het andere weekend naar zijn moeder. Als Kees bij zijn moeder is, neemt zij hem wel eens mee naar haar familie. Kees mag door de week na school ook mee naar een jarig familielid van zijn moeder. Zij regelt dit zelf en zorgt ervoor dat Kees om 19.00 uur weer bij zijn opa en oma is. Vaders familie ziet Kees vanzelfsprekend bij opa en oma. Is er iemand van de familie jarig terwijl Kees bij moeder is, dan komt hij even naar zijn grootouders om het feest mee te vieren.

Hoe gaan uw kinderen om met het pleegkind?

“Het is ons eigen kleinkind en iedereen hier in huis ervaart het als gewoon dat Kees er is. Kees is dolblij met zijn pasgeboren neefje.”

Zijn er momenten waarop jullie dachten: hier hadden we nooit aan moeten beginnen?

“Integendeel, we hadden er veel eerder aan moeten beginnen. Harry vertelde wel eens met tranen in z’n ogen over zijn problemen. Samen bespraken we de mogelijkheid dat wij voor Kees konden zorgen om Kees voor veel problemen te behoeden.”

Beschrijf een ervaring die illustreert: daar doen wij het voor!

“Als mijn vrouw en ik met al onze kinderen en kleinkinderen aan tafel zitten, genieten we van de onderlinge verbondenheid. We voelen dat Kees erbij hoort zoals hij is.”


Tags: , ,