A goodbye

Frits Koetsier deelt met u zijn pleegzorgervaringen. Hij heeft alle voorbereidende stappen in pleegzorgland inmiddels gezet. De eerste plaatsing is een feit. Puberpleegzoon Louis Mario heeft zijn intrek genomen in huize Koetsier. Frits vertelt ons over zijn observaties rond deze eerste plaatsing.

Aan alle goede dingen komt een eind. Onze pleegzoon Louis Mario heeft ons verlaten. Snik. Zijn moeder neemt de regie weer over. Eigenlijk een beetje tegen de zin van mijn vrouw en mij in. Graag hadden wij hem nog twee jaar begeleid op zijn levenspad. Onder het motto ‘goed afscheid nemen is een kunst’ nodigde ik als pleegvader Louis uit om als mannen onder elkaar een hapje te eten in ons favoriete restaurant.

Wij evalueerden samen de tijd dat hij bij ons was geweest. Ik stelde veel vragen, vooral over hoe ik mijn pleegvaderschap beter had kunnen invullen. Hij ging er echt voor zitten en het werd een interessant diner. Allerlei zaken passeerden de revue. Hij zat voor mij opeens als een merkwaardig volwassen persoon op zijn stoel. Hij was wijs in alles en gaf nuttige suggesties. Nooit te oud om te leren, dacht ik. Louis ging vooral in op mijn vraag wat voor soort pleegkind hij het beste bij mij vond passen. Als voorbeeld noemde hij Hanna, een meisje dat bij hem in de klas zat. Zij was twee keer mee geweest op vakantie met ons, dus ik wist meteen wie hij bedoelde. Vlot, speels en een echte babbelbox. Eigenlijk een tegenpool van hemzelf. Er ontspon zich een boeiend gesprek. Het leek wel alsof hij zich vrij voelde om tijdens dit galgenmaal zijn hart te luchten. Zowel hij als ik reflecteerden op ons eigen leven en ons gedrag. Die nacht sliep ik heel diep. Het was goed geweest.

In het daaropvolgende weekeinde hielp ik met verhuizen. Toen ik hem voor het eerst ophaalde, kon zijn bagage met gemak achter in de kofferbak. Toen hij na ruim twee jaar ons huis verliet, moest ik drie keer met een volgepropte auto op en neer rijden. De hamster. Het was een bijzondere tijd. Ik heb hem mogen zien veranderen van een onzeker pubertje tot een jong volwassene. Wat kan de pleegzorg toch mooi zijn!


Tags: ,